Ezt olvasta már?

Egy magyar cég EU-s díjat kapott szakképzés megszervezéséért

Az Európai Unió Szakképzési Kiválósági Díj vállalatok és tanulók kategóriájában egy magyar cég, a Hot and Cold Therm Kft. is a díjazottak közé került a szakk...

0

Időhúzással szívatja a választási bizottság a szekszárdi ellenzéket

Feljelentést tett a rendőrségen rongálás miatt az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ), miután a helyi választási bizottság még nem jogerős döntése alapján a város önkormányzata elkezdte eltávolíttatni a plakátjaikat.


hirdetés

Nemrég a Bomba! energiaitallal kapcsolatos Bomba név és logó használatát kifogásolták meg, és akkor a választási bizottság az ÉSZ vezetőjének adott igazat. Az ÉSZ gyakorlatilag a teljes ellenzéket lefedő választási civil szervezet.

 

„Sem az önkormányzatot, sem a választási bizottságot nem zavarják az önkormányzati választáson induló többi szervezet plakátjai, csak a miénkkel támadt problémájuk” – mondta Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület (ÉSZ) összellenzéki polgármester-jelöltje szerkesztőségünknek. „Csak ellenünk hozott döntést a bizottság a plakátok leszedéséről. Amit el is kezdtek, holott nincs joguk hozzá, hiszen a döntés még nem jogerős, mert fellebbeztünk. Az önkormányzat önhatalmú plakát-eltulajdonítása miatt az érintett jelölt rendőrségi feljelentést tett.”

 

Egy héttel ezelőtt jelent meg a sajtóban, hogy Bomba Gábort azzal nyomták fel a helyi választási bizottságnál, hogy a polgármesterjelölt visszaél a saját családnevével, és a „széleskörben ismert és népszerű energiaital” márkajelzésével azonos módon tünteti fel magát. A bejelentőnek azonban nem volt szerencséje, mert a választási bizottság kimondta, hogy Bomba Gábor használhatja a nevét és a logót is.

 

Ezt követően azonban újabb, az ÉSZ kampányára vonatkozó bejelentést kellett megvizsgálnia a választási bizottságnak. Egy állampolgár ugyanis megosztotta azt a gyanúját a fideszes vezetésű önkormányzattal, hogy az egyesületnek nincs engedélye a plakátjai kihelyezésére. Ez egyébként a kampány kezdetétől korlátozás nélkül tehető meg, mégpedig ingyenesen, de előzetes hozzájárulás (nem engedély) kell hozzá a tulajdonostól.

 

A bejelentő az önkormányzat válaszát a szokásos 30-60 napos határidő helyett pár nap múlva meg is kapta. A levélben az állt, hogy a hozzájárulást még nem adták ki az Éljen Szekszárd Egyesületnek. Az önkormányzat ráadásul önszorgalomból az E.ON-tól is bekérte, hogy adott-e ki hozzájárulást, és azt a tájékoztatást szintén odaadták az állampolgárnak.

 

A helyi választási bizottság első fokon a plakátok eltávolítására kötelezte az ÉSZ-t. Ez ellen persze az egyesület fellebbezett, de az önkormányzat nem várta meg a jogerős döntést, hanem azonnal elkezdte a plakátok eltávolítását. Ezt azonban csak a jogerős döntés után tehették volna meg.

 

Bomba Gábor elmondta, hogy amint az Éljen Szekszárd Egyesület jelölő szervezetté vált, augusztus 29-én beadta a plakátoláshoz a hozzájárulási kérelmet a jegyzőnek. Szeptember 12-én viszont arról értesítették az ÉSZ-t, hogy nem az illetékes szervezeti egységhez, a Városigazgatási és Rendészeti Osztályra került a kérelem.

 

Bomba Gáborékat szeptember 20-án arról tájékoztatták, hogy már a szeptember 5-i levelében új kérelem benyújtását kérték tőlük az oszlopok helyének és a kihelyezendő plakátok mennyiségének megadásával.

 

„A korábbi levélben azonban semmi ilyesmi nem szerepel, csak az, hogy máshová kell fordulnunk, mert más az illetékes az ügyben. Az oszlopok helyét pedig nem jelölték meg, csak azt, hogy körülbelül hol, mennyi oszlop van. Így például az 56-os úton 96 darab. Ez alapján viszont nem lehet megjelölni a helyet, illetve azt sem lehet tudni, hogy melyik oszlop az önkormányzaté és melyik az E.ON-é. Ezért bárhova rakjuk ki a plakátokat, az vita tárgya lehetett volna” – vélekedett Bomba Gábor.

 

Bomba hozzátette, hogy hiánypótlást azóta sem kaptak, és ha új kérelmet adnak be, és arra az előzőekhez hasonlóan 30 napos határidővel válaszolnak nekik, vagy kifogást keresnek, akkor október 22-én kaphatnak először hozzájárulást, amikor ugyebár már vége a választásoknak. „Most várjuk az eredeti kérelem szerint az írásos hozzájárulást.”

 

A kampányidőszakban – annak rövidsége miatt – három napos határideje van a kifogások, kérelmek elbírálásának. Hogy az ÉSZ esetében ez nem érvényesül, az egyesület szerint időhúzásnak tekinthető, amiben szerepe lehet az önkormányzatnak is, amely a helyi választási bizottságot és a helyi választási irodát működteti.

 

Ez az eljárás pedig – az egyesület vezetőjének véleménye alapján – sértheti a esélyegyenlőséget a jelöltek és a jelölő szervezetek között, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlási alapelveket. Emellett szintén sértheti az Alaptörvény által elismert véleménynyilvánítási szabadság jogának gyakorlását és a tisztességes eljáráshoz való jogot.

 

Bomba Gábort megkérdeztük arról is, hogy a plakátokkal kapcsolatos bejelentés attól a fideszes képviselőjelölt, Móra Viktóriától származik-e, aki a korábbiakat is írta. Az ÉSZ elnöke azt felelte, hogy a választási bizottságtól a nevek kitakarásával kapják meg az anyagokat, és csak az biztos, hogy a három bejelentést egy napon tették meg.

 

 

 

 

 

forrás: atlatszo.hu0
0
0

hírek innen, onnan

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra....

5 alapfeltétel a sikeres digitális átálláshoz

Hogyan alakítja át a negyedik ipari forradalom és az azt működtető innovatív technológia a vállalkozások ügyfélkapcsolatait és...

Budapest Airport: Rekord utasszám, elégedettebb utasok a nyári csúcsidőszakban

A nyári csúcsidőszakban nem csak az utasok száma döntött rekordot, de az utasok elégedettsége is nagymértékben javult a Liszt Ferenc...

Felvidéki napot rendez a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza október 26-án rendezi felvidéki tematikus napját gyermekprogramokkal, népzenei összeállításokkal, film- és...

Labdarúgó NB I - A címvédő Ferencváros egy góllal győzte le az Újpestet is

Labdarúgó NB I - A címvédő Ferencváros egy góllal győzte le az Újpestet is. (Nyilatkozatok)

A brexit elhalasztását kérte London

Az október 31-i határidő kitolását kéri Boris Johnson az Európai Tanácstól.

Kiesőjelölttől kapott ki a Real Madrid

Csak kapufáig jutott a királyi gárda.

Ezért légy óvatosak a filléres áron kapható LED lámpákkal

A modern LED panel lámpatestek használatából származó előnyök leginkább professzionális környezetben, irodákban és üzletekben...

Mallorcán kapott ki idén először a Real Madrid a bajnokságban

Tovább tart a Real Madrid szenvedése az idei szezonban.

Lehet boldog a pár szex nélkül?

Ha egy párkapcsolatból kiürül a szexualitás, előbb-utóbb valamelyik oldalon hiányként fog jelentkezni. Ilyenkor sosem lehet ott folytatni,...

Az újonc otthonában kapott ki először a Real Madrid - videó

A Mallorca egy korai góllal szerzett vezetést, amelyre Zidane csapatának nem volt válasza.

Egy hónap alatt 10 kiló fogyás orvosi diétával, teljes étrenddel

Nem elég, hogy folyton fáradtnak érzed magad, már azt sem tudod, hova kapj, annyi a dolgod, még a plusz kilók is egyre csak gyűlnek és...

0

Sport

Meghalt a US Openen elődöntős teniszező

Alekszandr Volkov ötvenkét éves volt.

MotoGP - Japán Nagydíj: Ezt senki sem gondolta volna!

Marc Márquez nyerte a Japán Nagydíj időmérőjét, maga mögé utasítva az eddig remeklő, nagy esélyesnek tartott Yamahákat. Azt gondolhattuk volna, hogy a spanyol a világbajnoki cím megszerzése után örömmotorozásba kezd, de az nem volt sejthető, hogy ismét ő dominál majd.

Utcai ruhában mutatta meg a hosszú lábait a magyar úszó - fotó

Az Európa-bajnok úszó hétköznapi ruhára cserélte az úszódresszt.

Szenzációs megmozdulás, a félpályáról emelte rá Suárez

Nagyszerű csel után egy bravúrós emeléssel emelte fel a nézők pulzusát Luis Suárez az Eibar elleni találkozó első félidejében. A helyzetet és a távolságot jól mérte fel az uruguayi klasszis, már csak a kaput kellett volna eltalálnia.

Megvan a Fradi első győzelme a BL-ben

A Ferencváros hat góllal legyőzte a horvát Podravka Koprivnica csapatát.

A 92. percben egy pimasz csel után rúgott bődületes gólt

Gylfi Sigursson gyönyörű gólt rúgott a Premier League-ben.

Félidőben 0 - 3-ra égtek, a 92. percben mégis pontot mentettek

Könnyen lehet, hogy a hétvége meccsét játszotta a Lazio és az Atalanta.

Elképesztő szögletvariáció, hihetetlen befejezés

A Valencia begyakorolt helyzeténél csak a befejezés hiányzott a gólhoz.

TOP5: Mindenki a gyönyörű riporternő közvetítéseit várja

Bemutatjuk a Sport365 e heti TOP 5 témáját. Nr2: Diletta Leotta még vonzóbbá teszi az olasz focit.

Ezt meg hogyan? - Félelmetes ziccert hibáztak a forduló nyitómeccsén

Ugyanakkor a tabellán elfoglalt helyezések alapján a Granada hozta a kötelezőt, és ismét második helyre pozicionálta magát.

Nem született gól az NB I rangadóján

A Fehérváriak nem bírtak a Mezőkövesddel, a DVSC emberhátrányban nyert a DVTK ellen.

A sereghajtó csinált hülyét a Tottenhamből, így reagált Pochettino

A Manchester Citytől nem olyan régen nyolc gólt kapó Watford csapata 11-es döntetlent ért el a Tottenham otthonában, pedig többször is közel állt ahhoz, hogy eldöntse a maga javára a találkozót.

0

Bulvár

Furcsa alakzat rajzolódik ki a település házaiból: a levegőből látszik igazán

Egy dán kertépítésznek érdekes ötlet pattant ki a fejéből, amit aztán meg is valósított.

Azonnali hatállyal betiltottak egy magyar ásványvizet - Rákkeltő lehet.

Azonnali hatállyal bezáratták a gyárat, mert a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerik, rákkeltő anyaggal szennyezett.

Éveket nyerhetnek a cukorbetegek gyógyszer nélkül

A fáradékonyság, a szédelgés, az ok nélküli hízás, az indokolatlan rossz közérzet, a fogyási nehézségek, az idegesség és nyugtalanság mind olyan tünetek, melyek utalhatnak ingadozó vércukorra. "A cukorbetegség kezelésével sokan foglalkoznak, de a megelőzésre és fellépésének időben kitolására is érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani" hangsúlyozza Dr. Kurucsai Gábor, a Margit Medical Center belgyógyász szakorvosa. [...]

Ausztriai határ: Sopronnál és Kópházánál is kitiltják az osztrákok a magyar teherautókat

Tovább csökkentené a tartományi kormány az átmenő teherforgalmat Burgenland útjain.

Négy perc, hat áldozat ? saját készítésű késekkel mészárolt 1984-ben a Csillagban Richter Richárd

Kerek, de szomorú évforduló a mai: 35 éve támadt a szegedi Csillag börtönben egy rab a börtönőrökre. Az ámokfutás eredménye: három halálos áldozat, három súlyos sérült. Felidézzük, mindez hogyan történhetett meg.

Csúnyán vége lesz az októberi nyárnak, mutatjuk mikor

Még legalább egy hétig nem kell érdemi időjárás-változásra számítani, érdemi csapadék sem lesz. A jövő hét közepén azonban már nagyobb területen képződhet köd és rétegfelhőzet, amely napközben is tartósan megmaradhat.

Legszexisebb hői hajak, amik 10 évet fiatalítanak

Egy szuper hajvágás és színválasztás csodákra képes. Mutatjuk, hogy hogyan!

7 érdekes tény a női mellekről, amiről a férfiak nem tudnak

Túl kicsi? Túl nagy? Felejtsd el a gondokat! Íme, néhány érdekesség, ami megváltoztathatja az álláspontodat. Igyekeztünk kevésbé ismert tényeket összegyűjteni, melyekről érdemes volna mindenkinek tudni.

Ezektől az ételektől vizesedik a test: 8 fogás, amit érdemes elkerülni

Ezekkel az ételekkel érdemes vigyázni, mert vízvisszatartást okozhatnak.

Agyvérzést kapott egy mentős, társa pedig eszméletét vesztette, mikor segítségére sietett

Nem hiszünk a véletlenekben, kivéve ma. És ez egy különösen tragikus véletlen nyilatkozott New York-i tűzoltóság tisztviselője.

44 gyereket szült 39 éves korára, ezért művileg meddővé tették akarata ellenére

Senki se kérdeztea z ő véleményét, egyszerűen meddővé tették.

blogmorzsák

Mivel fedjük a tetőt?

Cserepeslemez, zsindely, korcolt lemez, vagy cserép? Melyik olcsóbb? Melyik miért jobb?

Mit tegyél, ha a fülzúgás megkeseríti az életed?

Mikor és milyen orvoshoz fordulj a problémával? Milyen kezelésre számíthatsz?

Nem jegyezték el, ezért menő lett

A social média egyik legviccesebbje.

Hát ki ne akarna ilyen fuvarozóval menni a reptérre!

Egy nap alatt kétszer drágul a megrendelt transzfer díja. Másodszor indulás előtt 1 órával.

A Coca-Cola által vérig sértett viceházmesterek

„Őszintén hittem, hogy ez kihalt az emberekből a Kádár-rendszer óta, de szemlátomást tévedtem.“

Elektromos autózzunk, de ne a klímáért

Miért nem megoldás az elektromos autó a klímaváltozásra? Mert nem ez a dolga!

10 irritáló embertípus az irodában

A munkahelyen a legkülönfélébb módon bosszanthatnak minket a kollégáink - és te magadra ismersz?

Tömegközlekedés ma

Hogy néz ki a hazai tömegközlekedés ma, és mik a legnagyobb betegségei?

A „Három B” a Fidesz teendőiről

A társadalom mélyelemzésébe kezdtek, és a médiumok hatását vizsgálják a kormányzó párt holdudvarában.

Bővül-e a helyi nyilvános­ság az önkormány­zati választás után?

„Aki ma Magyarországon újságírónak megy, az szinte mindent felad.”

Hollywood legszebb színésznői: Eva Green

Lenyűgöző galéria a veszélyesen gyönyörű Bond-lányról!

Túra az óriási sziklakertben

Az olaszországi Dolomitok egyik vadregényes hegycsoportjában jártunk: a Cadini csoportban. Kövek minden mennyiségben!

0