Ezt olvasta már?

Nagyot szólt a szüret Szekszárdon

A hétvégén megrendezett Szekszárdi Szüreti Napokon ismét nagyszámú látogató vett részt. A borok szerelmesei a számos színpadi produkció és kulturális program meg...

0

Több ezren vettek részt a Szekszárdi Nyárbúcsúztatón

Ismét élettel telt meg vasárnap a Kápolna tér, ahol immár 4. alkalommal tartottak nyárbúcsúztatót és búcsút a Szekszárdi Fősővárosi Kör szervezésében. A széles körű összefogással megvalósított rendezvény, melyen az egész nap alatt több ezren vettek részt, igazi közösségi élményt kínált.


hirdetés

Az időjárás az idén is kegyeibe fogadta a rendezvényt, melyen baráti társaságok, családok tagjai, régi ismerősök találkoztak és beszélgettek a szikrázó napsütésben hosszasan, megfeledkezve a hétköznapok fáradalmairól. Míg szüleik, nagyszüleik önfeledtek diskuráltak, a szemet gyönyörködtető völgyben vidáman hancúrozó unokáik, gyermekeik hangja, no meg a bográcsokból felszálló ínycsiklandó illatok szálltak a szélben.

A vásári hangulat az idén sem maradt el, a téren egymás mellett sorakozó árusok többsége – ahogy az már lenni szokott – helyi termékeket kínált. Mézeskalácsot, gyertyát, termelői mézet, fonott kosarakat és kerámiákat is kínáltak, de ez csak néhány példa a választékból. Emellett természetesen – egy igazi szekszárdi rendezvényhez méltón – kiváló borokat kóstolhattak a vendégek, akik öt pincészet boraiból választhattak.

A résztvevők ezen túlmenően változatos programokat tekinthettek meg a Remete-forrással szemközt felállított színpadon, ahol főként helyi csoportok, fellépők mutatkoztak be. Ezalatt a forrásnál a Bárka Művészeti Szalon tagjainak jóvoltából a látogatók élőben láthatták, hogy miként készül el egy-egy festmény.

A fák lombjainak árnyékában testvérével és baráti társaságával organikus mangalica pörköltet főző Jakabfi György azt osztotta meg portálunkkal elsőként, hogy számára szembetűnő és rendkívül tetszetős, hogy a rendezvényen nincsenek jelen világmárkák és azok hirdetései sem csúfítják a teret. Miközben a szekszárdi Csige Kertből való kiváló szintén organikus gyümölcspálinkával kínált hozzátette, nagyszerűnek véli, hogy ezek helyett inkább helyi terméket kínáló árusok portékáit lehet megvásárolni.

A veszprémi fiatalember, aki párjával, a „fősővárosi kör” tagjával, a szekszárdi Csige Mártával érkezett a nyárbúcsúztatóra, emellett igazi közösségi élménynek nevezte az eseményt, ahol baráti társaságok és ismerősök beszélgethetnek, találkozhatnak fesztelenül és ahol helyi csoportok mutathatják be tudásukat.

A program a délelőtti szentmisével vette kezdetét, az ünnepi misét – a szekszárdi származású – Bíró László tábori püspök celebrálta a nemrég külső felújításon átesett Kisboldogasszony-kápolnánál – mondta el a Kadarka.net-nek Szollár Zoltán. A Szekszárdi Fősővárosi Kör elnöke azt is megosztotta, hogy az idei misén, illetve a délutáni programokon is többen vettek részt, mint a tavaly. Bár egy-egy ilyen eseményen nehéz pontosan felmérni a résztvevők számát, az egész napot tekintve több ezren is megfordulhattak a rendezvényen.

Hozzátette, a búcsún, melyen persze a szekszárdiak voltak nagy többségben, Magyarkesziről, Nagydorogról és Zombáról is fogadtak vendégeket, de emellett Budapestről, Győrből és Veszprémből is érkeztek résztvevők. A rendezvényen emellett több szekszárdi civil egyesület is képviseltette magát, vidám hangulatban bográcsozva. Mint azt Szollár Zoltán elmondta, a Szekszárdi Fősővárosi Kör hatalmas bográcsában például 60 főnek készült vegyes pörkölt, mely nagy sikert aratott.

A kör elnöke kiemelte, az idei programot a gyermekeket még inkább a középpontba helyezve állították össze. Azt már mi tesszük hozzá, hogy a tánccsoportok fellépését, vagy éppen a kungfu bemutatót nagy érdeklődés kísérte mind a szülők, mind pedig a gyermekek részéről.

A nyárbúcsúztató rendezvény céljáról úgy fogalmazott, hogy a hagyományőrzés mellett – mely a rendezvény szerves része – lehetőséget szeretnének kínálni a felhőtlen találkozásra és beszélgetésre az ismerősöknek, barátoknak, szomszédoknak, illetve az elszármazottaknak, valamint a városrészbe nemrég beköltözötteknek.

Szollár Zoltán arról is szólt, hogy a rendezvény valódi széleskörű összefogással valósult meg. A szervezésben és lebonyolításban több mint százan vettek részt. Emellett helyi cégek, társaságok is segítettek, például a színpad biztosításával, vagy éppen a színpad helyszínre történő szállításával. Olyan sokan segítettek, hogy azt nehéz volna felsorolni anélkül, hogy ki ne maradna valaki – tette hozzá.

Kérdésünkre megosztotta, a Szekszárdi Fősővárosi Kör tagsága 70-80 családból tevődik össze. A tagok között ráadásul egyre több fiatalt találni, ők pedig a munkából is előszeretettel, kérés nélkül kiveszik a részüket.

A rendezvényen fellépett a Zombai Férfi Kar, táncbemutatót tartott a PTE IGY Gyakorlóiskola Táncművészeti Tagozata, a Mozduljunk Együtt Szekszárdért Egyesület (Fashion Dance), a Mozgás Művészeti Stúdió, illetve az Iberican Tánc Egyesület, kungfu bemutatót tartott a Leung Ting Wing Tsun Kung Fu – Szekszárd. Közreműködött továbbá Pecze István (harmonika), valamint Pecze Zsófi (ének) és Kovács Gergő (ének).

 

 

forrás: kadarka.net0
0
0

hírek innen, onnan

Meglepődtünk az eredményeken - Ennyire egészségtudatosak a magyar nők

Nőként számos szerepet élünk meg a mindennapokban. Mindeközben sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy minden szerepben NŐK is...

Ausztrál gyümölcsterror: letartóztattak egy fiút

Gyümölcsökbe szúrt tűk tartják rettegésben az embereket.

Az Ab-hez és az EJEB-hez fordul a Magyar Helsinki Bizottság

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul a menedékkérők segítőit börtönnel...

A buzgó vámosok leckét adtak a diktátor aranyifjú gyermekének

Meglepődtek kissé a vámosok Brazíliában, amikor Egyenlítői-Guinea alelnöke kiszállt magán Boeing 777-es gépéből 11 főnyi...

20 éves háború teheti tönkre Európa kereskedelmét - figyelmeztet Jack Ma

Az Alibaba alapítója szerint minimum két évtizedig tart majd a KínaAmerika kereskedelmi háború, és ennek Európa is áldozatául eshet.

Belebukott a pénzmosási botrányba a Danske Bank vezetője

Orosz pénz tisztára mosásával vádolják a pénzintézetet.

Nem hat jól a home office a családi életre, mégis sokan szeretnék

A magyar dolgozók 61 százaléka még soha nem dolgozott otthonról, de a többség szeretné kipróbálni a home office-t.

Hivatalos: az idősebb korosztály uralja a Facebookot

Legalábbis egy hazai felmérés szerint az 55 év felettiek a leghűségesebb facebookozók.

Részvényeket vett a feleségének karácsonyra, 42 százalékot kerestek rajta

Kanye West rendhagyó ajándékkal lepte meg feleségét tavaly karácsonyra, Kim Kardashian West többek között Apple, Amazon és Netflix...

0

Sport

Óriási bajban vannak Nagy Ádámék

Gólképtelen Bologna, duplázó Ronaldo, változatlanul botladozó nagycsapatok a Serie A negyedik fordulójából.

18 év után válik a feleségétől Lisztes Krisztián, de nem csak tőle kell búcsúznia

Budapest Eljött a szomorú pillanat Lisztes Krisztián (42) életében: a 49-szeres egykori válogatott labdarúgó árulja a főváros IV. kerületében található Külvárosi kávéházat.

Távozik a Viditől a csapat egyik legnagyobb sztárja: ez állhat a váratlan döntés hátterében?

Székesfehérvár Bombaként robbant a hír: a Mol Vidi labdarúgócsapatának rutinos szerb támadója, Danko Lazovics (35) néhány nappal az Európa-liga-szereplés, a fehérorosz BATE Boriszov elleni összecsapás előtt távozik a klubtól és befejezi pályafutását. A 47-szeres jugoszláv és szerb válogatott focista a Nemzeti Sport értesülései szerint már az edzéseken sem vesz részt. Ez igencsak meglepő annak fényében, amit a Sport1 vasárnap adásba került El-magazinjában nyilatkozott.

BL: Messi mesterhármassal kezdett, a Barca kiütötte a PSV-t

A halálcsoport másik mérkőzésén az Inter a 92. percben csikarta ki a győzelmet a Tottenham ellen.

Fucsovicsék újabb nyílt levele: egyre hosszabb a szövetség bűnlajstroma

Egyre többen állnak Fucsovics Mártonék mellé, a közgyűlésen szeretnének válaszokat kapni.

Mbappét teljesen lenyűgözte Klopp, meggyőzte, hogy igazoljon Liverpoolba

A Chelsea 2012-ben, a Liverpool 2017-ben maradt le Kylian Mbappéról.

Messi BL-triplája után örökös Aranylabdát adnának a Barca-sztárnak

Az argentin nyolcadik mesterhármasát lőtte a BL-ben. A Liverpool őrült meccsen intézte el a PSG-t.

Dárdai hónapokra eltiltaná a Bayer játékosát a brutális belépője után

Bellarabinak négy meccset kell kihagynia és le kell pengetnie 10 ezer eurót.

Bizarr fordulat: felfüggesztették az olasz másodosztály küzdelmeit

Négy forduló eltelt, mégis bővíthetik a Serie B mezőnyét.

A Barca-elnök egyáltalán nem örül Ronaldo távozásának

Mondjuk nem a klubja miatt bánja, egy el Clásicóról azért nem fog hiányozni CR.

Ramos helyretette Griezmannt, miután a francia Messihez és Ronaldóhoz hasonlította magát

A Real Madrid csapatkapitánya szerint Griezmann tudatlansága vakmerővé teszi a franciát.

0

Bulvár

Belepisilt a gejzírbe az idióta turista

Aztán még ennél is furcsább dolgot tett.

Kósz Zoltán volt felesége is megszólalt

Kósz Zoltán és Petőváry Zsolt esete kapcsán már többen is megszólaltak, most előbbi volt feleségén a sor, aki megvédte ex férjét.

Sokkolták Máltát a meztelenül fürdőző magyar celebek - fotó

Anyaszült meztelenül fürdőztek Máltán a magyar hírességek, a helyiek nem voltak felkészülve Till Attila és Majka villantására.

Rettenetes állatot talált zuhanyzójában a Pest megyei anyuka - fotó

Hatalmas pókot fogott a zuhanyzóban egy zagyvarékasi kismama, aki ahelyett, hogy agyonütötte volna a kéretlen látogatót, helyette lefotózta és elküldte nekünk, hogy együtt szörnyülködjünk.

Eperjes Károlyt fel sem ismerni - A 64 éves színész nagyon megváltozott

A szakállas Eperjes Károly mellett elmentünk volna az utcán.

Megtört a csengeri örökösnő: elismerte, hogy több száz millós kölcsönt kapott

Sz. Gábornét 368 millió forintos károkozással gyanúsítják. Az asszony azt állítja, hogy azért kérte kölcsön a pénzt, hogy hozzájusson a hagyatékhoz, és fedezni tudja a kiadásait.

Tragikus körülmények között halt meg Mia Farrow három örökbe fogadott gyereke

Mia Farrow 10 örökbefogadott gyermeke közöl három tragikus hirtelenséggel halt meg. A még élő testvérek egyike szerint nevelőanyjuknak nagy szerepe volt abban, hogy testvérei öngyilkosok lettek.

Valami embertelenül gusztustalan topban érkezett a sztárfodrász az Emmy gálára

A Queer Eye reality sztárja, Jonathan Van Ness egyszerűen nevetséges ebben a szettben

Menesztették a Barátok közt főszereplőjét és párját - Senki nem állt ki mellettük

Solti Ádám és Berni nem kapott szavazatot, ők estek ki a Nyerő Párosból.

Kísértetiesen hasonlít a fiatalkori Harrison Ford a TV2 műsorvezetőjére.

Szerinted is hasonlít az ifjúkori színészlegenda fotójára a FEM3 Café műsorvezetője, Kadlecsek Krisztián? Nézd meg a képeket, és mondd el a véleményed szavazat formájában!

Nem bírta abbahagyni a röhögést az anya, amikor felpróbálta a netről rendelt ruhát - videó

Egy vagány pink overallt rendelt, szándékosan eggyel nagyobb méretben. Nem egészen erre számított.

blogmorzsák

8 érdekesség a szexről

Tudtad, hogy a magas sarkú cipő viselése javítja a szexuális életet?

Mindenki rémálma: az autótűz

Összeszedtük, miért gyulladhat ki egy autó, és ha már ég, mi a teendő.

Zuckerberg nem bír veszíteni

A Facebook ura még akkor is nyerni akar, ha egy gyerekkel játszik. Egy vetélytársa szerint „ha úgy dönt, utánad megy, abból verés lesz”.

Megvan nap geográfiai paradoxona!

A Vodafone Világjegy érvényes az USÁ-ban, de Floridában nem.

Orbán és a moszkvai operett

Putyin kénytelen volt kiigazítani a magyar kormányfőt Paks miatt.

Eredményhirdetés: harcolnál-e az országodért?

Szerinted tízezer Index-olvasó hány százaléka harcolna Magyarországért?

Tényleg felgyújtották ennek a nőnek a mellét?

Szó szerint tűzrőlpattant videó.

Babgulyás füstölt csülökkel

Füstölt csülökkel és marhaoldalassal. Brutális.

Parlament egy kicsit másként

Megint sikerült egy kicsit más ol­daláról bemutatni egy unal­mas­sá fotózott budapesti épületet.

Hogyan tovább, magyar papság?

A katolikus klérus, avagy plé­bá­ni­ai szerkezet jelenlegi rend­szere fenntarthatatlannak tűnik.

Helyes-e megtapsolni valakit egy templomban?

Szabad-e egyáltalán ezt tenni? Íme, néhány eligazító idézet.

Készíts otthon barbecue szószt!

Ha szereted ezt a kicsit füstös, kicsit édes, fűszeres szószt, próbáld ki ezt a házi verziót!

0