Ezt olvasta már?


Visszakerülhetnek a nyerőgépek a kocsmákba januártól

Drasztikusan lecsökkent a 2011. november elsején életbe lépett adózási kötelezettség miatt a nyerőautomaták száma, a mintegy 24 ezerből 4-5 ezer maradt a piacon. Januártól az internetes összekötéssel ha lassan is, de ismét teret hódíthatnak a kocsmákban - Pécsett is - a nyerőgépek.


hirdetés

Híradások tucatjai foglalkoztak 2011. novemberében azzal, hogy tömegével adják vissza a nyerőautomaták engedélyeit a szerencsejáték ezen formájának szervezésével foglalkozó vállalkozások, miután gépenként havonta ötszázezer forintot kell az állami büdzsébe befizetni. A visszaadási dömping érthető volt, hiszen egy kisebb forgalmú gép még az adóját sem tudta kitermelni.

- Az adóemelés egyik, Lázár János FIDESZ-es frakcióvezető által hangoztatott indoka az volt, hogy a nyerőgépek „lerabolják” a segélyt – kezdte Kozma Imre, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnökségének tagja. – A nyerőautomatákon alapvetően két réteg játszik, a tehetős, gazdag, akinek nem okoz gondot havonta százezreket erre a szórakozására költeni, és az a réteg, amelyik akkor dob bele ezer-tízezer forintokat, amikor éppen bevételhez jutott. Ez utóbbit érintette a törvény következtében, hogy eltűntek a gépek a kocsmákból, mert a gazdagabb továbbra is megtalálta ezeket az automatákat a játéktermekben.

A tíz hónapja életbe lépett adóztatási forma eredményeként az országosan mintegy 24 ezres gépállomány hatodára csökkent, de várhatóan januártól fordul a trend. Szigorúan internetes hálózatba kell kötni a gépeket, amelyek a NAV rendszerén is keresztülfutnak, csak szerver alapú gépek működhetnek, így az adóhivatal minden egyes bedobott és kifizetett forintot nyilván tud tartani. Nem mellékes, hogy a fix havi 500 ezer forintos adó 33 százalékosra módosul, vagyis ismét megéri majd kitelepíteni a gépeket. A novemberi adóemelésnek „köszönhetően” több, nyerőautomaták kihelyezésével foglalkozó kisebb vállalkozás is tönkrement, és sok vendéglátóipari egységet is érzékenyen érintett a szigorítás, hiszen az italforgalom legfeljebb a vegetáláshoz volt elegendő, az alkalmazottak bérét vagy a tulajdonos hasznát gyakran a gépekből befolyó bérleti díj jelentette. Nem csoda, hogy nagyon várják már a januárt.

- Kezdjük azzal, hogy az internetes összekötés, az új rendszer Európa legjobbja lesz, Szlovéniában, Lengyelországban működik hasonló – teszi hozzá Kozma Imre. – Ugyanakkor a visszarendeződés lassú lesz, hiszen a most piacon lévő gépek egyike sem felel meg a követelményeknek, az átalakítás pedig egy gép esetében egymillió forint körüli összeget jelent, ráadásul eddig még egy gép sem kapott engedélyt. November óta visszaesett az ezzel foglalkozó vállalkozások nyeresége, sokan a tartalékaikat élik fel, így kérdés, honnan lesz forrásuk ehhez a beruházáshoz. Persze az nem kérdés, hogy a nyitottabb piac élénkülni fog, de a falusi kocsmába biztos, hogy nem január másodikán jelennek meg az új gépek. Előbb a nagyobb forgalmú helyekre állítják vissza a gépeket a vállalkozások, majd ha ott már nyereséget kezdtek termelni, akkor forgatják vissza a pénzt újabb vendéglátóipari egységbe. A kocsmák bérlőivel, tulajdonosaival továbbra is valószínűleg forgalom alapján százalékos elszámolás lesz az általános.

A gépek visszakerülésének üteme bizonytalan. Becslések szerint egy-két év alatt 15-20 ezer gépet helyeznek ki majd a szerencsejáték szervezők. Egy szerver minimum ezer, maximum 12 ezer gépet üzemeltethet a NAV-on keresztül, ezt a törvény szabályozza. A szervezőknek hosszútávon az az érdeke hogy a szerveres rendszer stabilan működjön és megbízható, jó játékokat biztosítson a játékosoknak, mert így tud profitot realizálni a szervező és a vendéglátó egység.

M. Z.








Ön melyik párt listájára szavazna a 2024. június 9-i EP-választáson?









0

hírek innen, onnan

Több mint 20 hajó égett porrá Horvátországban egy kikötőtűzben

Nagy tűzvész pusztított Horvátországban az Isztriai-félszigeten, Medulin üdülőváros kikötőjében, aminek következtében több mint 20...

Nincs megállás az esküvők árának emelkedésében

A Covid óta sok helyen a duplájára emelkedtek a költségek.

Élőben adja a tv a Manchester United-Newcastle meccset szerda este

Szerda ismét pályára lép a Manchester United, megint az Old Traffordon fognak játszani a Vörös Ördögök.

A NER kedvenc producere Semmelweis után újabb magyar történelmi személyről készíthet filmet

Antall József és Semmelweis Ignác után Bethlen István kerülhet terítékre a NER kedvenc producerénél, Lajos Tamásnál.

Kedvező árváltozás jön a hazai benzinkutakon

A hét végétől mind a benzint, mind pedig a gázolajat olcsóbban tankolhatjuk.

Elszakadna egy terület Franciaországtól - Halálos áldozatai is vannak a zavargásoknak

Három ember meghalt és több százan megsebesültek a Franciaország tengerentúli területén, Új-Kaledóniában a hét elején kitört...

A „Pinzga’ Hatscha” hosszútávú túraútvonal

15 szakasz, közel 400 kilométernyi útvonal, hat pinzgaui régióban.

Sosem látott régi fotókon keresztül adott betekintést az életébe Verebes István: videó

A Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező és író intim betekintést adott a kameráknak a magánéletébe a családi fotógyűjteményén...

Rózsaszín mánia: 5 akciós sminkcucc, amitől úgy fogod érezni magad, mintha a Bridgerton család tagja lennél

Nyakunkon A Bridgerton család harmadik évada, így adta magát a dolog, hogy a legszuperebb kincseket kutassuk fel a Notino oldalán.

Féreg fúrta be magát Robert F. Kennedy agyába

Egészségügyi állapotáról kérdezték az elnökjelöltet.

Jöhetnek a mindenszínű autók a Toyotától

Az autóipar digitalizációja, a szoftveralapú járművek és az elektromos hajtásláncok megjelenése azt jelenti, hogy az ügyfelek minden...

Intim helyen lévő testékszerét mutogatja Molnár Anikó - kép

Mindent elkövet azért, hogy még több pénze legyen.

0

Sport

Teherautóval ütközött, meghalt a két olimpián is szereplő sportoló

Tragédia rázta meg az orosz triatlonista társadalmat: közlekedési balesetben elhunyt a kétszeres olimpikon Igor Sziszojev. A 43 éves sportember terepjárójával áttért az út másik oldalára, nagy sebességgel egy teher

Rossi: „Nem akarok olyan játékost látni a válogatottban, aki alibizik”

Marco Rossi kihirdette az Eb-re készülő keretet, majd a döntés szempontjairól, a kapuskérdésről, az elvárásokról, valamint a kimaradókról is beszélt a Telkiben rendezett sajtótájékoztatón.

„Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom” - eltiltották a magyar vívót, nem les...

Doppingvétség - a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás - miatt két évre eltiltották a versenyzéstől a párbajtőröző Kun Annát, így nem indulhat a párizsi olimpián - írta az MTI.

Meghalt a Magyar Rádió sportriportere

A szegedi újságíró nemcsak rádiós volt, hanem testnevelőtanárként is dolgozott.

Kétségbeesetten próbálják megmenteni a nemi erőszak miatt börtönben ülő brazil sztárfocistát

Kilenc év letöltendőre ítélték a Real Madrid korábbi játékosát.

Leszakadt lábak, kilógó belek: a többször is újraélesztett, amputált sportolók csodaszámba menő harcot vívnak ...

Glenn Dickson és Buck Cooper története is más, egyben viszont mindketten megegyeznek, hogy hihetetlenül bátor harcosok.

Mutatunk 10 pikáns fotót az olasz teniszezőről, aki bikinimodellnek állt

Camila Giorgi szinte a semmiből bejelentette, hogy visszavonul, és a hírek szerint bikinimodellként fog tevékenykedni a jövőben.

Edzésen lett rosszul, meghalt a világbajnoki ezüstérmes kapus

58 éves korában elhunyt Fabián Cancelarich, egykori válogatott kerettag kapus.

Guardiola izgalmai: hanyatt fekvés és pöcsmasszírozás

Nagyon megélte a katalán mester a Tottenham elleni meccset, de volt is mit, akadt esemény bőven. Indulhat a mémgyár.

Magyar Kupa-döntő: eldőlhetett a „kapuskérdés” az FTC-nél

Szerda este 19.30-kor a Puskás Arénában megkezdődik a Magyar Kupa-döntő, amelynek ezúttal a Paks és a Ferencváros lesz a két […] A Magyar Kupa-döntő: eldőlhetett a „kapuskérdés” az FTC-nél bejegyzés előszö

Mezőkövesd: korábbi NB I-es gólkirály lehet az új vezetőedző

A következő szezonban csak a másodosztályban szerepelhet a Mezőkövesd. Nem csak ebből a szempontból lesz változás a klubnál, hiszen állítólag […] A Mezőkövesd: korábbi NB I-es gólkirály lehet az új vezetőedz

0

Bulvár

Tovább gyűrűzik a botrány Kulka János körül: tombolt a Nemzeti Színház igazgatója, ismert színésznő szólalt me...

Keserű történések rontják el a Nemzet Színészének választott Kulka János kinevezését, kollégája most kiteregette a szennyest.

Konkrétan megnevezték a gázvezeték felrobbantóit

Egy ukrán származású orosz politikus szerint sikerült beazonosítani az elkövetőket. Állítólag Romániában képezték ki őket.

Lelepleződtek a dubaji luxuslakások: na kinek a neve került megint elő?

Kiszivárgott cégadatok alapján több mint egymilliárd forintot költhetett egy dubaji ingatlan megvásárlására a Future Holding Limited nevű cég. Nem ez volt az egyetlen vételük.

Súlyos bírságra vagy akár börtön-büntetésre is számíthat, aki homokot lop el erről a strandról

Természetes dolog, hogy a nyaralásból szuvenírrel térünk haza, de maradjunk inkább az édességnél, a hűtőmágnesnél vagy a hógömbnél.

Karácsony Gergely megmutatta imádott feleségét: így néz ki a budapesti first lady, akibe 22 éve fülig szerelme...

Szerelmes fotón Karácsony Gergely és ritkán látható felesége, Kiss Virág.

Óriási katasztrófa történt: kisiklott a világ egyik legnagyobb vonata

Nem vezette senki, de három mozdonya huszonkét vagont húzott.

A közelgő halál 12 jele

A szervezet természetes módon felkészül a halálra, ennek pedig vannak árulkodó jelei – állítja egy amerikai hospice nővér.

Olasz miniszterelnök: nem csak Magyarország, Franciaország és Németország sem vesz át migránsokat

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik – hangoztatta Giorgia Meloni olasz kormányfő egy milánó

Gyermeke velőtrázó sikolyára ébredt a nő: leverte a víz, amikor meglátta, milyen élőlény támadt a kislányra

Az édesanya azonnal pánikba esett, amikor a zokogó kislányára pillantott.

Alig ért haza Hszi Csin-ping Budapestről, magához rendelte Putyint

Kétnapos pekingi látogatást tesz az orosz államfő.

Pokoli buszbaleset reggel: 8 halott, rengeteg a sérült

Rettenetes horrorbaleset történt.

blogmorzsák

Nagy déligyümölcs ízű szörp teszt

Végigkóstoltuk a különleges ízű szörpöket, vaktesztünkből kiderül, hogy melyik a legfinomabb.

Lali kinevette magát, de megérte

A pozitív hozzáálásnak is lehet gyógyító ereje.

Ön szerint igazat mondhattak a válaszolók?

Még mindig népszerű a Google-diagnózis?

0