Ezt olvasta már?

0

Zöld megoldásokra sarkallja a pécsieket a Niki Méri - Zöldülők Boltja - interjú és képgaléria

Napról napra kisebb az antarktiszi selfjég és egyre égetőbb kérdés a környezetvédelem. De mit tehet egy kisember? Sokak szerint semmit.. Azonban Demeterné Kávé Nikolett nagyban gondolkodott és megnyitotta a Niki Méri csomagolásmentes zöldboltot, ami egy alternatívát nyújt a pécsi lakosok számára!


hirdetés

A gondolkodj globálisan, cselekedj lokálian idea a laikusokat nem igen győzi meg arról, hogy egy szimpla individuum oly sokat tehet a bolygónkért a környezetvédelem jegyében. Azonban Niki nem így vélekedett, amikor augusztusban belekezdett helyi vállalkozásába, a Niki Méri - Zöldülők Boltjának megnyitásába. Ő is először egyéni szinten szervezte úgy az életét és a mindennapjait, hogy azzal átálljon a zöldgondolkodásra és az ökotudatosságra, majd egy magasabb szervezettségi szintre emelve mások számára is könnyebben elérhetővé tette a zöld megoldásokat és saját példájával demonstrálta, hogy élhető így is az élet.

A Niki Méri nem csupán a zöldmegoldásokat népszerűsíti a helyiek körében, hanem vásárlási alternatívát is kínál egy gazdag árukínálaton keresztül, mint például különböző alapanyagok, tészták, élelmiszerek, textil termékek, natúr kozmetikumok, higiéniai termékek, valamint takarító- és tisztítóeszközök. Emellett példaként szolgálhat a gazdasági szektor más szereplői számára, hogy tömérdek műanyag csomagolás és pazarlás nélkül is kivitelezhető a terméke csomagolása és értékesítése. Továbbá erősíti a baranyai térség termelői közösségének kollaborációját, hiszen a zöld portékák nagyrésze helyi termelőktől származik. Nikivel beszélgettem a zöldbolt és annak megoldásainak jelentőségéről pécsi és globális kontextusban is:

A Niki méri - Zöldülők boltja azon vevőkre számít Pécsett a Rákóczi út 39-ben, akik csökkenteni akarják a maguk után hagyott ökolábnyomot. Hogyan fogalmazódott meg benned, hogy egy csomagolásmentes boltot nyiss?

N: Vállalkozni szerettünk volna a férjemmel, amikor olvastam egy cikket az egyik pesti csomagolásmentes boltról. Nagyon megtetszett és elképzeltem, hogy a bolt megnyitásával lehetőséget teremtek az embereknek, hogy változtassanak vásárlási szokásaikon. Hogy együtt csökkenthetjük a felesleges hulladékot, hogy támogathatom a helybeli termelőket és egy közösséget is megszervezhetek.

 

Eleinte ehhez a gondolkodásmódodon és az otthoni szokásaidon kellett változtatnod, hogy mellőzd a pazarlást és a lehető legtöbb módon kerüld ki például a műanyag használatát. Nehéz volt ezt kivitelezni a mindennapi élet területein?

N: Az elmúlt években lassan változtattunk az otthoni szokásaink egy részén, ez felgyorsult az utóbbi egy évben. Például mosható pelenkát használtunk, szelektíven gyűjtöttük a szemetet, otthon készített tisztító és mosószert használtunk, ha tehettük helyben a faluban vásároltunk a szomszéd kertekből, próbáltuk kerülni a felesleges szeméttermelést, pazarló vásárlást. A gondolkodásmódunk folyamatosan változott, egyre nyitottabbak lettünk. Kezdetben nehézséget okozott, hogy egy kisiskolás és egy féléves gyermek mellett összeszervezzük a dolgokat, ugyanis ez a fajta ‘no waste’ életmód a megszokotthoz képest jóval nagyobb odafigyelést igényel. Például, hogy mindig legyen nálunk újrahasználható zsák, tárolóedény, ha vásárolni megyünk, vagy hogy mit hol veszünk meg. Sok utána járással derült ki, hol és hogyan tudunk úgy vásárolni, ami a mi szemléletünknek megfelelő.

Niki méri, szószerint.

A boltod talán példamutató etalonná válik a pécsiek számára. Mik azok a zöld megoldások, amelyek ily módon képesek a gazdaságban is érvényesülni, mint a te vállalkozásodban?

N: A műanyagcsomagolású vagy ésszerűtlenül sok csomagolóanyagba burkolt áruk iránti kereslet csökkenése remélem - és persze nem csak a boltom miatt - máris érezhető egyes gazdasági szereplők számára. A helyi vagy a közeli termelőktől beszerzett áruk erősíthetik egy adott kistérség, megye gazdasági teljesítményét. A csökkenő szállítási költségekkel együtt jár a környezetkárosító hatás csökkenése is. Nem csak a boltomban, hanem sok más kereskedelmi egységben lassan megérezhetik, hogy egyre inkább figyelnek a vásárlók a fenti szempontokra.

 

Ha már a csomagolásmentességről beszélünk, tisztázzuk, hogy akkor aki vásárol nálatok, hogyan tudja elvinni például a tésztát, vagy a kókuszlisztet?

N: A legjobb, ha otthonról hoznak tárolóedényt, ami bármi lehet dunsztosüveg, textilzsákocska, papírtasak, műanyagdoboz. Természetesen a boltban is tudnak tárolót vásárolni, és adni is tudunk ajándékba kapott üvegeket vagy papírzacskót. A legtöbben már felkészülten érkeznek hozzánk, saját edényeikkel. A boltban vannak csomagolt árucikkek is, de a lehető legegyszerűbb papír csomagolásban vannak, vagy a nagy részük visszaváltható üvegekben.

(A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!)

Mennyire volt Pécsett hiány egy ilyen környezettudatos bolt, amely a termékeivel is megpróbál odafigyelni az egészséges táplálkozásra és érvényesíti a zöld gondolkodást a gyakorlatban?

N: Csak egy hónapja vagyunk nyitva, de a vártnál jóval több pozitív visszajelzést kapunk, a Facebook profilunkon néhány hét alatt kétezer fölé ment a követők száma, sok a hozzászólás, kérdés, üzenet, ezekből arra következtetünk, hogy már előbb is nyitni lehetett volna. A belváros kifejezetten jó lehetőség arra, hogy minél több ember megismerje ezt a vásárlási és életstílust. Tovább lehet lépni onnan, hogy zöldséget, gyümölcsöt saját szatyorba vásároljuk, az ilyen jellegű boltok óriási teret adnak, szinte bármi megvehető saját vászonzsákba, dobozba, üvegbe. Termékeink egészségesek is, nem tartalmaznak felesleges, mesterséges anyagokat, erre is igen nagy az igény.

 

Milyen termék találhatók meg nálatok és mik a legnépszerűbbek, amelyet a legtöbb pécsi keres? Illetve volt olyan, ami eleinte nem lehetett nálatok kapni, de igény volt rá, majd beszereztétek?

N: Jelenleg lehet kapni nálunk élelmiszer alapanyagokat, zabpelyhet, köreteket, tésztákat, liszteket, fűszereket, teákat, olajokat, lekvárokat, szörpöket, gyümölcsleveket, olajos magokat, textil termékeket, natúr kozmetikumokat, tisztálkodószereket, tisztítószereket, lebomló takarítóeszközöket, háztartásieszközöket, higiénés termékeket, női intim termékeket, mosható pelenkát. Nagy sikere van natúr és a csomagolásszegény termékeknek, de sok fogy a környezetkímélő takarító- illetve mosószerekből is. Egyre több szülő keresett meg minket azzal, hogy gyermekeiknek egészséges, csomagolásmentes nassolni valót keresnek. Egy pécsi manufaktúra termékeit sikerült a polcokra tenni.

Van valamilyen különlegesség, exkluzív dolog, amire rendkívül büszke vagy, hogy kapható nálad, vagy amelyen meglepődtél magad is?

N: Igen, van két ilyen termékünk is. Az egyik egy kókuszhéj súroló, sose láttam még ilyet és nagyon kíváncsivá tett. Rendeltem pár darabot belőle, és tényleg működik. Ez a műanyag- és fémdörzsik kíméletes és lebomló alternatívája. Volt, aki már vitt belőle, de legtöbben csak rácsodálkoznak. A másik pedig a ,,Kedvenc szappan,, ami házi kedvencek ápolására van. Nagyon jó dolognak tartom, hogy erre is odafigyel egy készítő, hisz sokaknál a kutya vagy macska is családtag.

Kókuszhéj súroló

Mi a te személyes kedvenced és mivel próbálnád meg ösztönözni azokat, akik még nem álltak át a zöld gondolkodásra? Mi az első lépés efelé az élet felé?

N: Én nagyon szeretem a szappanokat. Nem tudok betelni az illatokkal, színükkel, mintázatukkal. Azt tudom tanácsolni azoknak, akik most próbálnak átállni a zöldebb életmódra, hogy lépésenként haladjanak. Semmiképp ne akarjanak egyszerre mindent megváltoztatni, azt gondolom nem is lehet. Az interneten számos kihívás kering, ami arra ösztönöz minket miként csökkentsük a hulladékot magunk körül. Alaposan gondoljuk át mi az, amit a legkönnyebben tudunk nélkülözni, megváltoztatni, hulladékmentes alternatívára cserélni a háztartásunkban Beszélgessünk másokkal, hiszen nem vagyunk egyedül ebben a témában. Mindenki körül él olyan ember, aki kicsit is szeretne változtatni vagy tudott is változtatni szokásain.

Az első lépés, hogy a gondolkodásmódunkon változtassunk. Higgyük el, tehetünk valamit mi magunk is a Föld és nem utolsó sorban az egészségünk érdekében.

 

lockkerdee0
0
0
0
0

hírek innen, onnan

Szünetelnek az útdíjfizetési rendszer értékesítési szolgáltatásai

Informatikai fejlesztés miatt vasárnap hajnalban 1 órától 5 óráig az útdíjfizetési rendszerben nem lehet vásárolni és egyenleget...

Titanic Filmfesztivál - Izgalmas nemzetközi válogatást ígér az egyhetes mustra

Tizenhét új alkotást tűz műsorára október 21. és 27. között a 26. Titanic Filmfesztivál a világ minden tájáról.

Nem félsz, hogy égsz?

Így csökkenthetők a dohányzással kapcsolatos ártalmak.

Kigyulladt egy ház Celldömölkön

A városi tűzolrók mellett a helyszínre tartanak a sárvári és a pápai tűzoltók is.

Nyugdíjaskodni egy tengerjáró hajón? Azt meg hogyan?

Az amerikai nyugdíjasok élete annyira drága, hogy azzal az erővel már egy óceánjáró sétahajón is tudnak kabint bérelni hosszú távra....

5 alapfeltétel a sikeres digitális átálláshoz

Hogyan alakítja át a negyedik ipari forradalom és az azt működtető innovatív technológia a vállalkozások ügyfélkapcsolatait és...

Budapest Airport: Rekord utasszám, elégedettebb utasok a nyári csúcsidőszakban

A nyári csúcsidőszakban nem csak az utasok száma döntött rekordot, de az utasok elégedettsége is nagymértékben javult a Liszt Ferenc...

Felvidéki napot rendez a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza október 26-án rendezi felvidéki tematikus napját gyermekprogramokkal, népzenei összeállításokkal, film- és...

Labdarúgó NB I - A címvédő Ferencváros egy góllal győzte le az Újpestet is

Labdarúgó NB I - A címvédő Ferencváros egy góllal győzte le az Újpestet is. (Nyilatkozatok)

A brexit elhalasztását kérte London - de mégsem

Az október 31-i határidő kitolását kéri Boris Johnson az Európai Tanácstól.

Kiesőjelölttől kapott ki a Real Madrid

Csak kapufáig jutott a királyi gárda.

0

Sport

Meghalt a US Openen elődöntős teniszező

Alekszandr Volkov ötvenkét éves volt.

MotoGP - Japán Nagydíj: Ezt senki sem gondolta volna!

Marc Márquez nyerte a Japán Nagydíj időmérőjét, maga mögé utasítva az eddig remeklő, nagy esélyesnek tartott Yamahákat. Azt gondolhattuk volna, hogy a spanyol a világbajnoki cím megszerzése után örömmotorozásba kezd, de az nem volt sejthető, hogy ismét ő dominál majd.

Utcai ruhában mutatta meg a hosszú lábait a magyar úszó - fotó

Az Európa-bajnok úszó hétköznapi ruhára cserélte az úszódresszt.

Szenzációs megmozdulás, a félpályáról emelte rá Suárez

Nagyszerű csel után egy bravúrós emeléssel emelte fel a nézők pulzusát Luis Suárez az Eibar elleni találkozó első félidejében. A helyzetet és a távolságot jól mérte fel az uruguayi klasszis, már csak a kaput kellett volna eltalálnia.

Megvan a Fradi első győzelme a BL-ben

A Ferencváros hat góllal legyőzte a horvát Podravka Koprivnica csapatát.

A 92. percben egy pimasz csel után rúgott bődületes gólt

Gylfi Sigursson gyönyörű gólt rúgott a Premier League-ben.

Félidőben 0 - 3-ra égtek, a 92. percben mégis pontot mentettek

Könnyen lehet, hogy a hétvége meccsét játszotta a Lazio és az Atalanta.

Elképesztő szögletvariáció, hihetetlen befejezés

A Valencia begyakorolt helyzeténél csak a befejezés hiányzott a gólhoz.

TOP5: Mindenki a gyönyörű riporternő közvetítéseit várja

Bemutatjuk a Sport365 e heti TOP 5 témáját. Nr2: Diletta Leotta még vonzóbbá teszi az olasz focit.

Nem született gól az NB I rangadóján

A Fehérváriak nem bírtak a Mezőkövesddel, a DVSC emberhátrányban nyert a DVTK ellen.

A sereghajtó csinált hülyét a Tottenhamből, így reagált Pochettino

A Manchester Citytől nem olyan régen nyolc gólt kapó Watford csapata 11-es döntetlent ért el a Tottenham otthonában, pedig többször is közel állt ahhoz, hogy eldöntse a maga javára a találkozót.

Di María csodagólt emelt, Mbappénak meg csak öt perc kellett, hogy betaláljon

A PSG Neymar nélkül is magabiztosan behúzta a Nice elleni bajnokit, Di María már nem először veszi át a vezér szerepét.

0

Bulvár

Furcsa alakzat rajzolódik ki a település házaiból: a levegőből látszik igazán

Egy dán kertépítésznek érdekes ötlet pattant ki a fejéből, amit aztán meg is valósított.

Azonnali hatállyal betiltottak egy magyar ásványvizet - Rákkeltő lehet.

Azonnali hatállyal bezáratták a gyárat, mert a kút, ahonnan a gyógyhatású ásványvizet nyerik, rákkeltő anyaggal szennyezett.

Éveket nyerhetnek a cukorbetegek gyógyszer nélkül

A fáradékonyság, a szédelgés, az ok nélküli hízás, az indokolatlan rossz közérzet, a fogyási nehézségek, az idegesség és nyugtalanság mind olyan tünetek, melyek utalhatnak ingadozó vércukorra. "A cukorbetegség kezelésével sokan foglalkoznak, de a megelőzésre és fellépésének időben kitolására is érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítani" hangsúlyozza Dr. Kurucsai Gábor, a Margit Medical Center belgyógyász szakorvosa. [...]

Ausztriai határ: Sopronnál és Kópházánál is kitiltják az osztrákok a magyar teherautókat

Tovább csökkentené a tartományi kormány az átmenő teherforgalmat Burgenland útjain.

Négy perc, hat áldozat ? saját készítésű késekkel mészárolt 1984-ben a Csillagban Richter Richárd

Kerek, de szomorú évforduló a mai: 35 éve támadt a szegedi Csillag börtönben egy rab a börtönőrökre. Az ámokfutás eredménye: három halálos áldozat, három súlyos sérült. Felidézzük, mindez hogyan történhetett meg.

Legszexisebb hői hajak, amik 10 évet fiatalítanak

Egy szuper hajvágás és színválasztás csodákra képes. Mutatjuk, hogy hogyan!

7 érdekes tény a női mellekről, amiről a férfiak nem tudnak

Túl kicsi? Túl nagy? Felejtsd el a gondokat! Íme, néhány érdekesség, ami megváltoztathatja az álláspontodat. Igyekeztünk kevésbé ismert tényeket összegyűjteni, melyekről érdemes volna mindenkinek tudni.

Csúnyán vége lesz az októberi nyárnak, mutatjuk mikor

Még legalább egy hétig nem kell érdemi időjárás-változásra számítani, érdemi csapadék sem lesz. A jövő hét közepén azonban már nagyobb területen képződhet köd és rétegfelhőzet, amely napközben is tartósan megmaradhat.

Ezektől az ételektől vizesedik a test: 8 fogás, amit érdemes elkerülni

Ezekkel az ételekkel érdemes vigyázni, mert vízvisszatartást okozhatnak.

Agyvérzést kapott egy mentős, társa pedig eszméletét vesztette, mikor segítségére sietett

Nem hiszünk a véletlenekben, kivéve ma. És ez egy különösen tragikus véletlen nyilatkozott New York-i tűzoltóság tisztviselője.

Megsemmisítették a választási eredményt, új polgármester-választást írtak ki Jászberényben

November 10-re új választást írtak ki Jászberényben. Az ellenzék megtámadja a határozatot.

blogmorzsák

Mivel fedjük a tetőt?

Cserepeslemez, zsindely, korcolt lemez, vagy cserép? Melyik olcsóbb? Melyik miért jobb?

Mit tegyél, ha a fülzúgás megkeseríti az életed?

Mikor és milyen orvoshoz fordulj a problémával? Milyen kezelésre számíthatsz?

Nem jegyezték el, ezért menő lett

A social média egyik legviccesebbje.

Hát ki ne akarna ilyen fuvarozóval menni a reptérre!

Egy nap alatt kétszer drágul a megrendelt transzfer díja. Másodszor indulás előtt 1 órával.

A Coca-Cola által vérig sértett viceházmesterek

„Őszintén hittem, hogy ez kihalt az emberekből a Kádár-rendszer óta, de szemlátomást tévedtem.“

Elektromos autózzunk, de ne a klímáért

Miért nem megoldás az elektromos autó a klímaváltozásra? Mert nem ez a dolga!

10 irritáló embertípus az irodában

A munkahelyen a legkülönfélébb módon bosszanthatnak minket a kollégáink - és te magadra ismersz?

Tömegközlekedés ma

Hogy néz ki a hazai tömegközlekedés ma, és mik a legnagyobb betegségei?

A „Három B” a Fidesz teendőiről

A társadalom mélyelemzésébe kezdtek, és a médiumok hatását vizsgálják a kormányzó párt holdudvarában.

Bővül-e a helyi nyilvános­ság az önkormány­zati választás után?

„Aki ma Magyarországon újságírónak megy, az szinte mindent felad.”

Hollywood legszebb színésznői: Eva Green

Lenyűgöző galéria a veszélyesen gyönyörű Bond-lányról!

Túra az óriási sziklakertben

Az olaszországi Dolomitok egyik vadregényes hegycsoportjában jártunk: a Cadini csoportban. Kövek minden mennyiségben!

0